ferran mestanza

Vaig néixer a Barcelona el 1977 i vaig créixer al barri de la Sagrada Família. A l‘escola Costa i Llobera, rodejat de la natura, professors compromesos i bons amics, vaig poder gaudir d’una educació basada en la llibertat i la creativitat. Als estius, amb la família sortíem de casa amb una caravana de remolc i viatjàvem a rodar món.

Aquestes experiències em permetrien posteriorment atrevir-me a realitzar el somni de dedicar-me a la meva passió i a inmergir-me en d’altres cultures. 

Amb aquest esperit vaig fer la llicenciatura d’Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra, una mica de tot i molt de res. En aquesta època, un grup de companys de classe vam assistir a un cicle de conferències sobre les religions asiàtiques i allí vam conèixer a Ramon Prats (1996), antic professor de la Universitat de Nàpols i deixeble del mestre tibetà Namkhai Norbu Rinpoche. Amb ell un grup reduït vam començar a trobar-nos els vespres a les golfes de la Llibreria Santo Domingo, en un petit carreró del Barri Gòtic de Barcelona, per a estudiar la filosofia budista i practicar la meditació. Posteriorment, un grup encara més reduït vam començar a estudiar el tibetà clàssic a casa d’en Ramon.

Quan em pregunten per què vaig començar a estudiar la llengua tibetana i la meditació mai sé què respondre. No va ser una decisió premeditada. En aquell moment, amb 19 anys, vaig veure en la meditació una pràctica de coneixement directe de la ment, que anava més enllà dels llibres i les teories. A més, em semblava fascinant que en alguns indrets es practiqués i s’ensenyés des de feia mil·lers d’anys. El tibetà era doncs un mitjà per accedir a aquesta tradició viva i les seves fonts originals. Així l’any següent, faria el primer dels que fins ara han estat 9 viatges a l’Índia, el Nepal, el Tibet i el Sud-est Asiàtic.

En acabar els estudis a Barcelona (2000) vaig marxar a París, on vaig viure-hi quatre anys. Allí vaig completar una llicenciatura en Llengües, Literatures i Civilitzacions Estrangeres, especialització: Tibetà (Institut National des Langues et Civilisations Orientales) i un màster en Estudis Asiàtics Superiors (Ecole Pratique des Hautes Etudes).

D’ençà, vaig seguir fent llargues estades a l’Índia i el Nepal on en total hi vaig passar prop de 3 anys, vivint en monestirs, a casa de mestres i famílies tibetanes. Paral·lelament, al llarg d’aquests 21 anys practicant la meditació he realitzat nombrosos retirs de meditació tibetana, principalment de la tradició “dzogchen”, així com de meditació vipassana. Així he compaginat el coneixement directe de la tradició budista amb l’estudi universitari occidental.

En aquests anys he treballat també en el món editorial i he publicat diverses traduccions de llibres de divulgació del budisme (El Sutra del Corazón de Palden Sherab, Chamanes a través de los tiempos de Jeremy Narby, Tantra de la fuente suprema de Namkhai Norbu, Nuestra salud innata de Chögyam Trungpa, El mundo del buddhismo tibetano del Dalai Lama, El buddhismo de Donald S. Lopez, Los mitos del buddhismo de Bernard Faure, Política con conciencia de Melvin McLeod, ¿Quién es mi yo? d’Ayya Khema i Sis estels amb el coll torçat de Pema Bhum).

Des del 2008, any en el que vaig començar a exercir com a docent, imparteixo dues assignatures on-line (Budismo indio I i Budismo indio II) per al Diploma Universitari de Llengües i Cultures de l’Índia i l’Iran de la Universitat de Salamanca, que són les úniques assignatures universitàries sobre budisme que s’imparteixen a tot l’estat espanyol.

També he impartit cursos i conferències de filosofia budista i tibetà clàssic a la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, ESADE, Casa del Tibet, Casa Àsia a Barcelona i Madrid, Associació Amics de la UNESCO, Devavani, Centre Arya Tara, Self Institute,…). La docència és una manera de compartir l’après durant aquests anys i de seguir aprenent també com a professor.

El 2011, en tornar d’una estada de 6 mesos a les valls de l’Himàlaia, vaig decidir abandonar el doctorat en estudis tibetans que havia iniciat i orientar-me plenament cap a la pràctica de la meditació des d’una perspectiva laica. Així vaig iniciar la formació en mindfulness de cara a certificar-me com a instructor: MBSR Teacher Advancement Intensive – Brown University (2020), MBSR Insight Inside Us Retreat – Nirakara Mindfulness Institute / Brown University (2020), MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) Tools i MBSR Fundamentals – Nirakara Mindfulness Institute / University of Massachusetts (2017), MBSR in Mind Body Medicine – Nirakara Mindfulness Institute / University of Massachusetts (2016), Cultivar l’Equilibri Emocional – CEB (2015), Mindfulness i Auto-Compassió – MSC (2014), Escoles Despertes – Universitat de Barcelona (2014), Practicum en MBSR – Institut EsMindfulness (2013), MBSR – Institut Gestalt (2012), entre d’altres.

D’aquesta manera, des del 2013 imparteixo cursos com a professor de mindfulness, de forma regular a la Casa del Tibet, a Casa Àsia i pel Departament de Treball, Benestar Social i Famílies de la Generalitat de Catalunya, però també n’he donat a la Universitat de Barcelona i al Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya. Des del 2013 condueixo també el Grup de Meditació Mindfulness a la Casa del Tibet, amb trobades setmanals al llarg de tot l’any. I des del 2015 organitzo retirs de mindfulness a la Masia Can Soronells, espai especialitzat en retirs de meditació. En aquests 7 anys he impartit més de 3.000h de sesions, a més de 1.500 participants, en més de 80 programes de mindfulness.

Actualment ofereixo sessions de meditació diàries i cursos d’MBSR en format online en directe.

D’Occident a Orient i d’Orient a Occident, després de tots aquests anys i viatges, com diu el mestre zen vietnamita Thich Nhat Hanh:

remind “He arribat, estic a casa, la meva destinació és a cada passa.”